Annons:
Etikettförebyggande-vård
Läst 45374 ggr
[[AcsJulia]]
12/29/13, 1:55 PM

Huskurer för hoven

Att hålla hoven frisk innebär mycket arbete och att då få lite tips på vägen är aldrig fel. Här kan ni hitta huskurer och tips från sajtens medlemmar kring hur du hjälper hoven på vägen!

Sprickor, röta och skörhet är bara några exempel på vanliga hovproblem. Det finns en uppsjö olika huskurer som kan hjälpa hästen vid besvär! Här nedan an ni läsa om lite olika alternativ som alla har gett resultat här hemma.

Rötan kommer inifrån och mer om hur den faktiskt fungerar kan ni läsa i artikeln om strålröta under Artiklar i övre menyn, men en stor del av besvären uppstår när de nedbrytande bakterierna får fäste. Jag brukar ta till två olika knep för att minska bakteriehärden.

Mot röta

Att tvätta hovens undersida noggrant med grönsåpa och ljummet vatten är ett knep som är relativt kladdfritt och ändå ger bra effekt. Grönsåpan är antibakteriell och att tvätta undersidan av hoven är dessutom bra eftersom du får bort eventuell ammoniak som annars fräter och hjälper rötan få fäste. Jag köpte mig en diskborste, men du kan lika gärna använda hovborsten på en hovkrats eller en gammal avdankad diskborste,  för att komma åt ordentligt i alla skrymslen kring strålen. Obs! Gammal diskborste måste saneras grundligt genom t.ex. tvätt i diskmaskin eller genom att på annat sätt döda ev. bakterierna. En ny diskborste kostar dock inte mycket och det kan vara värt att slippa besväret för några kronor.

Jag blandar några matskedar såpa i en liter vatten (i vattenflaska eller sprayflaska är att föredra) och sprayar på undersidan av hoven, vartefter jag skrubbar noggrant med diskborsten. Skölj noggrant med vatten efteråt. Upprepa vid behov och låt torka på stallgång eller annat torrt och rent ställe efter behandlingen! Grönsåpa kan du köpa på dunk eller i flaska på vanliga matbutiker eller hos din lokala järnhandel. Jag köper min i 4 litersdunkar hos Biltema, för 50:-.

Ett annat sätt att behandla mot strålröta är att spraya äppelcidervinäger på hovens undersida för att skapa en PH-miljö som bakterierna inte trivs i. Vätskan luktar mycket fränt och är extremt sur, vilket är orsaken till dess bakteriedödande effekt. ÄCV är väldigt välbeprövat och fungerar ofta bra, samt är lätt att applicera om det hälls i sprayflaska! Själv använder jag det i ren form och sprayar på, men andra brukar göra hovbad där de blandar några delar ÄCV tillsammans med vatten (i t.ex. hink) och låter hästen stå med hovarna i ett tag. Tänk dock på att den känsliga huden kring karleden kan bli irriterad av den starka vätskan, så se därför till att bade aldrig når upp till eller över kronranden! Vissa hästar är självklart inte villiga att ställa ned hovarna i hinkar och stå stilla heller, vilket gör sprayflaskan till ett mer lättanvänt appliceringsmedel. Precis som vid grönsåpebehandlingen så bör hästen stå torrt och rent tills hovarna har torkat för bästa effekt. Äppelcidervinäger finns att köpa i vanliga matbutiker. Det brukar kosta ungefär 20:-/liter, men på butiker såsom Lidl eller ÖB brukar det finnas på dunk eller flaskor i back till kanonpris! OBS! Både ÄCV och grönsåpa stoppar själva nedbrytningen. Tillfrisknad och återuppbyggnad av en stark hov kommer alltid inifrån.

Strålröta avhjälps bäst genom motion och sockerfattig föda. Att ge lite hjälp på traven är dock aldrig fel!

Hovens kvalité står i direkt koppling till hästens föda och tarmsystem. Är magen i obalans så är hoven det! Att kontrollera foderkvalité är aldrig dumt och mitt bästa fodertips är att komplettera ett bra grovfoder med olika vitamin- och mineralrika växter. Brännässla är väldigt järnrikt till exempelvis, både björk och gran innehåller mycket C-vitamin och speciellt björk är bra för magen tack vare sina mjölksyrebakterier, samt sägs vara antiinflammatoriskt.

Väl inne på foder så ska jag rekommendera ett av de bästa fodertillskotten mot svamp och röta: Helt vanlig bakjäst! Jästsvamparna överlever i hästens tarmsystem (blindtarmen), men kan inte föröka sig, och förbränner där socker. Den naturliga svampen i hästens kropp som annars äter sockret, förökar sig i enorma mängder och ger röta, minskar tack vare konkurrensen  om födan (sockret). Eftersom hästen egentligen inte är gjord för att inta socker i sådana mängder som våra tamhästar gör (ibland genom dåligt grovfoder, men framförallt genom kraftfoder och annan sockerrik föda) så förökar sig alltså den naturliga svampen i onormal takt och svampmängden blir snabbt för stor, vilket leder till bland annat obalans i hovarna och därmed bättre fäste för bakterier. Något som vanlig bakjäst alltså kan avhjälpa! Bakjäst består av vatten, protein, kolhydrater, fett , mineralämnen och B-vitaminer. Just B-vitamin är allmänt känt att ge bra hovkvalité, men tyvärr innehåller de flesta B-vitamintillskotten på marknaden kopiösa mängder socker (melass) för smakens skull. Bakjäst är alltså en naturlig källa till samma vitamin och innehåller en acceptabel nivå socker.

Bakjäst finns att köpa i vanliga matbutiker och kostar inte många kronor. Ett paket om dagen för en normalstor häst (500-600 kg) är inga problem. Till en början kan hästen vara skeptisk till att äta jästen, men tillsammans med lusern eller morötter/äpplen brukar det åka med, och med tiden så brukar hästen äta jäst rent utan problem. Vissa ger i perioder om två veckor, alltså två veckor med och sedan två veckor utan, medan andra kör en vecka med, en utan o.s.v. och vissa kör på hela tiden. Det finns en mängd olika åsikter kring vad som ger bäst effekt och bäst är kanske att prova sig fram.

Mer läsning om jäst:

http://forskning.equinfo.se/#post71

http://dayviews.com/barfotahovar/499355984/

Nu är alla välkomna att bidra med tips! Skriv först vad det gäller (t.ex. Röta eller Hålväggar) och sedan är det bara att ösa på med tips och huskurer!

Annons:
LinaN
12/29/13, 2:34 PM
#1

Jag vill slå ett slag för den avdankade diskborsten. INNAN DEN TAS MED TILL STALLET SKA DEN SANERAS! Detta görs i diskmaskinen på varmaste programmet eller genom att koka den i 10 minuter i vanligt vatten. Diskborstar är en grogrund till bakterier och annat snusk.

Jag diskar min i diskmaskinen en gång i veckan, och byter disktrasa dagligen (återanvändbara som slängs i tvättmaskinen). Så innan ni tar med diskborsten hemmifrån sanera den så ni inte tillsätter andra problem, eller helt enkelt köp en ny för en 5a på ÖoB eller en 10a på ICA/KONSUM/COOP!

Däremot att ge ren bakjäst är inget JAG skulle göra. Det kan precis som för mycket socker orsaka feljäsning i tarmsystemet och störa floran = problem med hovarna igen. Jag har gett bakjäst till min häst en period och det som hände vart att han blev tjockare eller lite lönnfet när han åt jäst. Han fick ett halvt paket per dag och är ändå en rätt stor häst större än de flesta. Men jag märkte ingen skillnad på hovarna trots jag gav i nästan ett års tid, och inte heller på man/svans/hårrem. Så för mig vart det bortkastade pengar. Tur det inte vart dyrare iaf!

Däremot så är det många som börjat använda sig av Bokashi-strö som innehåller levande kultur av någon organism/svamp/vad det nu var. Som stabiliserar magarna på även hästar med diarreer som rinner som vatten ur hästarna. Har inte provat detta själv, men är klart nyfiken på att testa framigenom!

Vill man ge B-vitaminer så kan man ge hästen öl nångång i veckan. En del tycker man ska låta det stå och slå av så det inte är nån alkohol kvar när det ges. Men även Öl är bryggt på jäst så frågan är hur mycket av jästen som lever kvar och om det kan ställa till något i magen på hästen. Min får ju öl till jul och andra högtider.

Förr vart det ju vanligt att arbetshästarna fick sig en hutt brännvin i slutet av veckan, varför? ingen aning egentligen, bara att flera hästar jag mött på älskar smaken på speciellt öl…. brännevin har inte min fått prova än, mest för att jag själv tycker det smakar vedervärdigt ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

[[AcsJulia]]
12/29/13, 2:47 PM
#2

#1 Viktigt tillskott! Precis det LinaN skriver är SUPERVIKTIGT! Använd diskbortse måste saneras NOGGRANT! (Lägger till det i texten nu, tack LinaN!)

Jag har faktiskt inte testat bakjäst själv, så jag kan inte komma med personliga reflektioner… Men har övervägt starkt på att testa bakjäst, baserat på studier och människors erfarenheter av att det har gett positiv effekt..! 🤔 Men nu blir jag kluven… Du menar alltså på att jästen som sådan kan orsaka obalans..? Vilken del är det som påverkar balansen tror du? Jag har förstått det som så att jästsvampen överlever i sådan liten mängd och sådan kort tid i tarmen att det inte ska påverka balansen annat än sockermässigt… Jag får läsa mer och återkomma angående detta! Någon annan som har erfarenhet av bakjäst till häst? :)

LinaN
12/29/13, 3:01 PM
#3

#2 har bett en bekant vän att trilla in som har en väldigt bra insikt i det här med fodermedel-hov och han har mycket mer kunskap om detta än vad jag har :) Har försökt lura hit honom några gånger redan men nu kanske han trillar in på riktigt ^^

Att jag inte ger jäst idag är en magkänsla + att jag inte tyckte det fungerade. Sen är det alltid så med fodermedel + tillskott man vet aldrig riktigt vilket ben man ska stå på!

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

[[AcsJulia]]
12/29/13, 3:04 PM
#4

#3 Känner igen den känslan..! Jag skulle vilja lägga till lite saker i foderstaten… Men mycket motarbetar varandra och det är ganska svårt att få till det så dr precis som en vill ha det. Det enda jag i dagsläget vet att jag skulle behöva lägga till i foderstaten är protein. Tänkte att jag kunde slå två flugor i en smäll med jästen… Men hur är det ed lusern? Det är ju ett grovfoder, mycket proteinrikt, men som jag har förstått det så finns det en del varianter där melass är tillagt för smakens skull..?

viktoria91
12/29/13, 3:52 PM
#5

Kopparsulfat är effektivt! Och har en snygg blå färg.;-) Späs ut med vatten och sprayas på efter man rengjort hovarna. Eller blandar det med en neutral salva ex Helosan och kletas på, effektivare än att spraya på. Väteperoxid och Kollodialt silver funkar också.:-)

Caroline L
12/29/13, 3:54 PM
#6

Hörde av min forna hovslagare att spruta på salt+vatten är effektivare än äppelcidervinäger, någon som har nån koll på det?


Annons:
[[AcsJulia]]
12/29/13, 3:56 PM
#7

#5 Väteperoxid har jag använt, likväl som klorhexadin(?) och blåspray! Alla fungerar fint tycker jag! :D

[[AcsJulia]]
12/29/13, 3:57 PM
#8

#6 Har också hört det! Saltvatten dödar bakterier, det vet jag, men frågan är om det gör miljön otjänlig att leva i för bakterierna… 🤔

viktoria91
12/29/13, 4:02 PM
#9

#6 Salt torkar ut så det kan säkert vara bra ur den synpunkten om hästen står mycket på blötare underlag.:-)

[[AcsJulia]]
12/29/13, 4:05 PM
#10

#9 Seems legit! 👍

LinaN
12/29/13, 7:16 PM
#11

Kolloidialt silver - KS är också effektivt enligt de som använder det. Det ges både utvändigt och invändigt. Har inte provat det själv till det syftet. Men jag vet att mina exem blir bättre när jag sprayar dem med KS, ska börja dricka KS också framöver för att se om det hjälper något inifrån!

Jag är egen experimentråtta ^^ testar det mesta på mig själv först innan jag testar det på hästen ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Hovgarden
12/29/13, 7:49 PM
#12

Vill tillägga - många ger hästarna jäst när magen är UR balans så jag har svårt att tro att det skulle skapa obalans.

Anledningen att man väljer ÄCV och grönsopa är att de är effektiva och miljövänliga :) Tror även på saltvatten/koksaltlösning. Kopparsulfat - inte bra för miljön. Blåspray (vet inte om det är samma som ni tänker på eller om det är kopparsulfat som menas) innehåller/innehöll antibiotika (BÖR ABSOLUT INTE ANVÄNDAS, se upp för resistenta bakterier, de kan växa till sig hemma hos vem som helst. Många verkar tro att jag använder bara ibland så det är inte så farligt.. Men den enda gång man ska använda antibiotika är när veterinär rekommenderat det.

Tack för en bra artikel!

/Katja

~Stuteri Hovgården~  Löthaders travhästavel

Agrotekniker vid Biologiska Yrkeshögskolan

LinaN
12/29/13, 9:58 PM
#13

#12 har läst vidare och pratat med folk om det här med bakjäst. Det som är mest populärt är ju att ge hästar med diarre bakjäst, för det hjälper magen i form igen. Toppen tänker folk, men det är bara symptombehandling. Skälet till diarren var ju inte löst bara symptomen.

Bakjäst skapar en feljäsning, en ökning av candidasvamp eller jästsvamp = samma sak som jästen består av. När effekten av jästen är slut, dvs jästen jäst ut, så börjar problemen om på nytt. Däremot är risken att jästen jäser fodret i tarmarna istället för att magens naturliga mjölksyrebakterier syrar/bryter ner fodret. PH-värden ändras och miljön blir annorlunda och till sist har magen på hästen lagt av helt.

något vetenskapligt belägg har jag inte. sunt förnuft och kunskap om candidasvampens levnadssätt har hjälpt mig att komma till denna slutsatsen. Även andra alternativa hästägare/behandlare har kommit till liknande slutsatser. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Hovgarden
12/29/13, 10:02 PM
#14

Kan själv inte dra några slutsatser, men var på studiebesök på ett stuteri där de gav hästarna jäst vid behov, jag kan säga (och jag har sett många unghästar och föl) jag har ALDRIG sett så fina avvanda föl, jästen eller inte, de fick den ju så den var iaf inte dålig för dem :) Givetvis är det ju alltid något fel som gör att magen kommer i obalans, men vid ett foderbyte om det hjälper så är det ju ett övergående tillstånd (för jag hoppas inte folk byter foder varje dag..)

/Katja

~Stuteri Hovgården~  Löthaders travhästavel

Agrotekniker vid Biologiska Yrkeshögskolan

viktoria91
12/30/13, 11:39 AM
#15

Köpte nytt äppelcidervinäger idag-med honung i! Honung ska ju vara läkande så tänkte prova denna sorten.=)

LinaN
12/30/13, 5:37 PM
#16

#15 honung kan vara lurigt iom att det är väldigt sött också. Och då är man tillbaka på punkten att fodra fel svampar om man har otur…. 

Stod också och glodde på en flaska med honungssmakande ÄCV igår ^^ fanns ett antal andra flaskor också men mitt resonemang är ju att jag vägrar ha glasflaskor i stallet IFALL den välts och slås itu mot betongen…

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

viktoria91
12/30/13, 5:40 PM
#17

#16 Har du rätt i, så långt räckte inte hjärncellerna.;) Men kan svampen ta upp det genom hoven?

Jag har bara plastflaskor i stallet! Pillig ponny och klumpig matte. =P

viktoria91
12/30/13, 5:43 PM
#18

http://www.hovbalans.com/sv/hastvard/honey-heal.html

http://www.hovbalans.com/sv/hovvard/hovvardsprodukter/hoof-stuff-190-ml.html

Här ett par medel med honung i. På den sista länken längst ner på sidan står det att "

Honung ökar den helande och bakteriedödande effekten"

LinaN
12/30/13, 5:57 PM
#19

#18 fast ska du ge det invändigt i maten eller spraya på utifrån? utifrån så tror jag att man får den antibakteriella funktionen av honung, men får du in det i hästen så är det risk att det blir socker-kalas för svampen ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

viktoria91
12/30/13, 6:00 PM
#20

#19 Det ska bara sprayas på. =) Tror inte hon slickar på hovarna. ;)

Annons:
[[AcsJulia]]
12/30/13, 6:01 PM
#21

#20 En ska aldrig säga aldrig… Det är en ponny, inte sant? ;)

viktoria91
12/30/13, 6:05 PM
#22

#21 Haha, sant! Japp, en riktigt matglad ponny. Hon gick upp på en gödselkärra för att leta mat en gång, någon hade slängt några höstrån-hemska tanke! ;)

[[AcsJulia]]
12/30/13, 6:11 PM
#23

#22 Haha! Ponnyer…

viktoria91
12/30/13, 6:12 PM
#24

#23 Speciella är dem!=)

Cahira
12/30/13, 9:32 PM
#25

Hahahahaha jag ser bara den tecknade Mulle i huvudet just nu! 😂

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

viktoria91
12/30/13, 9:37 PM
#26

#25 Tänk dig han med smutsgul man och svans och dessutom ett envist sto. ;)

Cahira
12/30/13, 9:47 PM
#27

#26 Oh the horror! XD

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Annons:
WinterPrince
1/14/14, 8:15 AM
#28

Min häst hade väldigt djupa smala strålfåror när han kom. Fick råd av hovslagaren att hålla rent med jodopaxlösning. Nja, kände jag, det är ju väldigt kladdigt och man kommer bli gul överallt! Kör nu på äppelcidervinäger istället. Dessutom har hans strålfåror breddats nu när han varit utan skor i fyra månader.

LinaN
1/14/14, 10:07 AM
#29

#28 jag har kört en ganska så aggressiv kur mot röta på min med ÄCV i 1½ vecka. Nu är rötan PUTS VÄCK! Lukta inte ens lite funky!

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

WinterPrince
1/14/14, 10:43 AM
#30

#29, Har inte stött på någon röta jag heller. Använde det väldigt regelbundet i början, nu blir det om jag tycker mig känna någon lite konstig doft, eller om jag bara känner för det :)

NellyJ
1/14/14, 11:19 AM
#31

Hej! Om man tvättar hovarna med såpa ska man spraya de med äcv efter då? Ska man "behandla" hovarna innan eller efter aktivering? Ska man göra den här "behandlingen" varje dag, föralltid så att säga? Tacksam för svar!

LinaN
1/14/14, 11:42 AM
#32

#31 det finns inget som säger att man måste göra både ock. Men jag körde bara ÄCV-blandning denna gången. Såpa blir så blött o kladdigt speciellt såhär års!

Jag kratsa ur hovarna på min, och borstade med en hård borste så man fick bort det värsta lösa smutsen/grus/leran och sen sprayade jag stråle och sula med ÄVC, höll hoven uppe en 30 sekunder innan jag släppte ner den, så att ÄCV hinner ner i strålfåran och så ordentligt.

Jag har sprayat före och efter aktivering. Och strax innan han ställts på box för kvällen eller strax innan han gått ut i hagen på morgonen, eller efter att jag tränat och innan jag släpper ut honom i hagen igen.

Jag behandlar tills rötan är borta sen en vecka efter det dagligen. Kommer rötan tillbaka så bör man ju se över foderstaten så hästen inte får förmycket socker som göder rötan så den blir återkommande. Så sålänge hästen har röta ska den behandlas och plus några dagar till.

Det är lite som att äta penicillin, en del äter bara tills symptomen är borta sen "sparar" dom resterande piller, och som ett brev på posten så återinsjuknar dem. Man ska äta hela kuren även om symptomen försvinner på några dagar. Samma med ÄCV, behandla tills symptomen försvinner och ta sen en vecka extra efteråt. ÄCV kan inte skada hoven.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

[[AcsJulia]]
1/14/14, 4:22 PM
#33

#32 Hade inte kunnat skriva det bättre själv! *tumme upp*

NellyJ
1/15/14, 8:51 AM
#34

#32 Tack för svaret! När hovarna ser friska ut och har varit det i en extra vecka, ska man sluta helt då?

Annons:
LinaN
1/15/14, 9:24 AM
#35

#34 ja, mer eller mindre. Men glöm inte att mage/tarm och hovar ofta hänger ihopa, så kommer rötan tillbaka så är det troligtvis förmycket socker i hästens diet.

Tex, om du fodrar med betfor nu, så sluta med det direkt för det bara göder svampen som rötan till viss del är tillsammans med bakterier. Finns en artikel om röta här som kan vara bra att läsa.

Att enbart symptombehandla är ingen idé, utan man måste ta reda på källan till rötan.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

[Forest]
2/7/14, 11:26 PM
#36

Nyfiken fråga här då dottern sköter om två shettisar var på ena har dålig stråle som jag tycker luktar "illa". Så nyfiken fråga detta med ÄCV-blandning hur gör ni den?

Cahira
2/7/14, 11:29 PM
#37

#36 tvätta med grönsåpa sedan 50/50 ÄCV och vatten. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

[Forest]
2/7/14, 11:37 PM
#38

37 tackar tänkte skippa sopa då det blir blött o slaskigt så här års det gäller 3 hovar på henne 2 framförallt iaf . Kör som 32 gjort och har nya diskborstar här hemma :) 

Kan säga att på ÖoB kostar 3 st  diskborstar 10 kr 😎

Cahira
2/7/14, 11:38 PM
#39

👍

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

[[AcsJulia]]
2/7/14, 11:48 PM
#40

#38 Rena kapet..! Borde dra med en gång! 😃

Fjäril
3/21/14, 7:12 PM
#41

Är äppelcidervinäger/grönsåpa som bäst (eller bara) vid röta? Jag tycker vår tjej är väldigt torr under (står på lerigt underlag, ej något jag själv valt) och nu tycker jag det ser ut som en spricka upp mot trakten.

Sajtvärd på Övernaturligt

Annons:
LinaN
3/24/14, 3:11 PM
#42

#41 bild?

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Fjäril
3/24/14, 3:54 PM
#43

#42,

Jag kan ta bild. "Sprickan", som antagligen är en gammal sådan, går upp mot höger balle. Jag har smort med idomin för att mjuka upp. Verkar ha blivit bättre.

Men jag ska ta bild. Tack!

Sajtvärd på Övernaturligt

Fjäril
3/25/14, 8:06 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#44

Det här är vänster fram. Syns inte så tydligt kanske men det går en spricka upp på höger ballsida (från henne sett), vänster enligt bild. Har smort med idomin för att mjuka upp, tyckte området var torrt. En i stallet tyckte att man/jag skulle skära bort den spruckna delen, det verkar vara ett gammalt tramp. Jag har inte lagt märke till det något direkt förens blöta marker/torr hov. Övriga hovar är helt ok. Hon har gått barfota i alla, eller de flesta av hennes år men har skor nu (sedan två månader) för att hon ska gå inom travet. Hon ska också skos om inom en vecka. Tips på hur jag kan ta hand om detta på bästa sätt?

Sajtvärd på Övernaturligt

LinaN
3/26/14, 9:49 PM
#45

#44 ser inte ut till o vara något farligt, kna du prega in en hovkrats i sprickan? för att se hur djup den är? du ska inte ta i för kung o fosterland. ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Fjäril
3/26/14, 9:58 PM
#46

#45

Nej det är inte så djupt/man kommer inte in så långt. Den är mest bara där, lite "flikigt", som att man kan dra loss delar, vilket jag inte gjort. 

Vi har lagt idomin (som sagt) och olivolja.

Sajtvärd på Övernaturligt

Fjäril
4/1/14, 9:46 PM
#47

Nu är det jag igen ;) 

På Torsdag kommer hovslagaren, tack och lov, men jag tänkte ändå höra med er om tips.

Om man tittar på bilden ovanför med ballsprickan (som ser mycket bättre ut) är i stället sulan ojämn. Man kan se lite, lite (på bilden) men där är hoven blöt. Nu de senaste dagarna (då den verkar väldigt torr) är sulan kantig och ojämn. Svårt att förklara och jag hittar ingen bild på nätet som liknar det jag menar heller.

Sajtvärd på Övernaturligt

LinaN
4/1/14, 9:53 PM
#48

#47 sulan fäller också, den växer ju från undersidan av kötthoven rakt ner mot marken och kan emellanåt bli rätt ful, och såhär års är det tydlige inte ovanligt att hästar även fäller stora delar av sula och stråle. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Fjäril
4/1/14, 9:56 PM
#49

Puh, kan det vara så 🙂 Hon ömmar inte utan det är jag som reagerat på att det är så FULT, inte för fulheten utan för oro över kanterna. Ja, det är nästan så man kan dra loss delar från sulan men det vågar jag inte. 

Stråle, sula och ballar är torrare än torrast (eller ballarna har jag fått i ordning på med idomin/vaselin) ändå står hon på torv. Vad ska jag använda för att mjuka upp?

Sajtvärd på Övernaturligt

Hymra
1/5/15, 8:06 PM
#50

En gammal tråd men för de som använder äcv så kan jag rekommendera att köpa eldorados äcv, 1 liter för 10 kr ! :) Jag hittar den på willys :)

chade
1/30/15, 8:22 PM
#51

Nu är jag rätt grön med det här, men har läst mycket och känner mig säker när jag ska berätta för andra lite tips och ideer.  Men så fort det kommer till att jag ska göra nåt så blir jag osäker haha. 

Så tänkte mest fråga om jag gjorde rätt.
Min shettis är på väg att få en liten hålvägg, knappt en halv cm in.  och hans hagkompis som jag för tillfället tar hand om har troligtvis början till röta enligt hovis som var ut igår och verkade. Så jag köpte både grönsåpa och ÄCV, började med att tvätta hovarna på båda med grönsåpa blandat med vatten, och gnodde med en en diskborste. sen sköljde jag med vatten, då jag var osäker på om man skulle lämna kvar det eller ej. sen tog jag en ren svamp med ÄCV och gnodde hoven. Sen lät jag dem stå på gången och torka innan de fick komma in i boxen. Lät det bra eller ska jag göra på något annat vis tycker ni? Och ni får säga till om jag skriver på fel ställe, och ska starta en egen tråd om saken. Men tänkte att det hör ju till ämnet så det kanske är OK :)

blev rådd av hovis att använda kopparsulfat, men har ingen aning om vart man köper det. var runt halva mellansverige igår kändes det som och letade haha, och då kom jag på att jag läst här att grönsåpa och ÄCV funkar också, så då kändes det som ett lika bra alternativ och lättillgängligt!

Små stjärnor lyser också i mörkret.

LinaN
2/1/15, 10:33 AM
#52

#51 kopparsulfat köps i färghandeln, men är onödigt starkt om man inte har verkligen svåra fall av röta i stor del av hoven.

grönsåpa är enklast o skölja av, speciellt om man ska behandla med ÄCV efteråt. såpan är även bra mot mugg så har man problem med det och hovarna kan man köra alltihopa samtidigt :) sen bör muggen smörjas in med mjukgörande salva typ idomin eller inotyol.

ÄCV kan man spreja på med sprayflaska, det gör jag då det är enklast o så slipper man lukta ÄCV själv ;) samt att det blir jämnare och kommer lättare ner i hålväggar, tänjda lameller mm. Man kan även lägga ett litet våtvarmt omslag om hoven med ÄCV vid hovböld och/eller man verkligen vill dränka in en rötig stråle. Lägg förbandet innan du börjar rykta/mocka, ha hästen på gången och när du sen är klar med rykt och mockning så kan man ta av omslaget. Vid hovböld blanda med vatten och låt hästen stå med omslaget över natten.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

chade
2/1/15, 6:27 PM
#53

#52 Haha ja, jag hade tänkt köpa en sprayflaska till ÄCV, men hittade ingen i den butiken. Så jag fick lukta illa hela natten på jobbet 😃

Hur ofta kan man göra rent hoven med såpan och ha på ÄCV utan att hoven tar skada? har bara gjort det en gång, och då för två dagar sen. Men har haft en liten skvätt i kvällsmaten åt dom varje dag. kan man ge det under en lång tid utan att de tar skada av det? 🙂

Små stjärnor lyser också i mörkret.

LinaN
2/3/15, 8:32 PM
#54

ÄCV kan man spraya på varje dag.

grönsåpan hade jag väl gjort en 2-3 gånger i veckan nånting iom att det avfettar. och man vill ju inte att hoven blir avfettad mer än nödvändigt heller.

ÄCV kan ges i mat eller vatten, fördelen med att ge det i vatten är att har hästen väl vant sig med smaken så kan man lättare få dem att dricka vatten på nya ställen om vattnet smakar annorlunda, för då skvätter man bara i ÄCV i vattnet. funkar ju inte om man har vattenkopp utan gäller ju då om man har hinkar.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

chade
2/4/15, 3:33 PM
#55

jag har haft det i lusernet till kvällsmaten med stor framgång. krubban är renslickad, vilket den inte brukar vara annars 🙂 Men kanske är lättare att ha det i vattnet, hur mycket ska man ha i då ungefär? i maten har jag just nu bara en liten skvätt till shettisen, och lite mer till welshen!

Små stjärnor lyser också i mörkret.

Annons:
Akaya
9/8/17, 6:25 PM
#56

Hej! Har en fråga… Sköter en ponny i några veckor framöver medan ägaren är bortrest, och har blivit misstänksam mot hans hovar… Sulan verkar gulaktig, vilket oroar mig. Men resten av hoven verkar helt som vanligt, strålen är som vanligt och så, han verkar inte öm och haltar inte. Sulan ser ungefär ut som på bilden i inlägget här, fast inte strålen :) Han blev verkad för knappt en vecka sen (han går barfota) och är 21 år,  så har funderat på om detta kan vara orsaker, men oroar mig ändå för nån slags röta… Vad kan detta vara och vad kan jag göra åt det? Har pratat med ägaren och hon kan inte komma ihåg att det varit så tidigare.

Upp till toppen
Annons: